onsdag 7 januari 2009

Miljötips

Idag är jag jättedisträ, trött i luvan efter en lång dag *gäsp* Jobbar dessutom med slutarbetet.

Orkar därför inte skriva nåt vettigt här utan istället blir det lite text ur mina gömmor.


Miljötips för vintern

Sänk värmen lite, ta på en extra tröja eller mys under en filt istället:) Isolera fönster och dörrar med tätningslister. Där smiter mycket värme ut. Dra ner rullgardinen eller fäll persiennen under kalla vinternätter. Det minskar värmeutstrålningen och spar energi. Soliga vinterdagar ska du däremot dra upp rullgardinen eftersom fönstren då fungerar som solfångare, speciellt de i söderläge. Undvik att ha möbler framför batterierna.

Några allmänna miljötips ur arkivet (publicerade i en tidigare blogg)

* Vid inköp: välj oblekta varor, kravmärkt, lokalproducerat, och ta med egen kasse till butiken.
* Vid städ och tvätt: Tallsåpa, ättika och vanligt diskmedel kan oftast ersätta starka rengöringsmedel och fläckborttagningsmedel (behandla fläckar så snart som möjligt så lossar dom lättare)
* En fjärdedel av allt vatten vi använder spolas ner i WC-stolen! Om man inte har en snålspolande toalett kan man placera en vattenfylld flaska eller en tegelsten i WC-stolens vattenbehållare, så spar du 1 l varje gång du spolar. Spola inte i onödan.
* Sopsortera, och undvik att slänga miljöfarliga ämnen såsom kemikalier och elektronikskrot, i hushållsoporna eller i avloppet. Lämna det istället på en miljöstation
* Minimera bilanvändandet, samåk, planera körrutter, och var lugn på gasen. Tänk efter om det går att promenera istället när man ska nånstans

Inga kommentarer: