torsdag 27 november 2008

Gudars!

Hittade just detta om paraffin, vanlig ingrediens i babyolja och hudkräm! Nog visste jag att det inte är direkt bra, men inte att det är såhär illa...

1) Fast paraffinHar låg akut giftighet vid förtäring och anses inte hälsovådligt eftersom mängderna i mat är små.
2) Flytande paraffinFlytande paraffin har flera risker delvis på grund av att det är lättare att få i sig större mängder. Det bör inte ätas vid magbesvär eller under längre perioder och inte ges till små barn. Långvarigt intag kan i sällsynta fall hindra upptaget av essentiella fettsyror och fettlösliga vitaminer.

Mineraloljor och ledgångsinflammationSvenska studier har visat ett samband mellan mineraloljor och ledgångsinflammation (reumatoid artrit): • I en studie vid Akademiska sjukhuset i Uppsala (1998) sprutades mineraloljor, "babyoljor" och vanliga hudkrämer in i huden på råttor, som efter två veckor utvecklade kraftig artrit. Utvärtes applicering gav mildare former av artrit.
• En avhandling vid Karolinska institutet i Stockhom (2007) gav liknande resultat. Kosmetiska produkter med mineralolja sprutades in i huden på råttor, som utvecklade ledgångsinflammation. Reaktionen var särskilt kraftig med "babyolja", som var den enda oljan som också gav en lätt och övergående ledinflammation när den ströks på hud som först irriterats. I inget fall märktes någon lokal hudirritation samtidigt. Mineralolja given oralt gav inga reaktioner. Analyser av sjukvårdsstatistik visade också att personer som yrkesmässigt exponeras för mineralolja (t. ex. lackerare, betongarbetare, frisörer) löper ökad risk att utveckla ledgångsinflammation. Något samband mellan kosmetikaanvändning och ledgångsinflammation hittades inte, med reservationen att det inte var känt vilka preparat som använts.

Källa:http://www.shenet.se/ravaror/paraffin.html

Inga kommentarer: